Verschil geëxtrudeerde en geperste hondenbrokken

Er is veel verschil tussen verspillende hondenbrokmerken. Dat de ingrediënten verschillen weten veel mensen wel, maar wist je dat er ook drie verschillende bereidingswijzen zijn? Over het algemeen zijn brokken geëxpandeerd, geëxtrudeerd of geperst. Het ene bereidingsproces is niet perse beter dan het andere. Iedere hond is anders, en welk hondenbroktype het beste is hangt van je hond af. Wel wordt er aangeraden om niet verschillend verwerkte brokken te mengen. Brokken met verschillende bereidingsprocessen worden op verschillende manier door de hondenmaag verteerd. Mengen kan hierdoor tot last van de maag leiden.

Geëxtrudeerde brokken

Geëxtrudeerd brok wordt op hoge temperatuur verhit, in ieder geval boven de honderd graden Celsius. De ingrediënten zetten uit waardoor een krokant brok ontstaat. Dit type brok stimuleert kauwen. In de maag zuigen deze brokken zich vol.

Geperste brokken

Geperst brok wordt op een veel lagere temperatuur verhit, in ieder geval onder de vijfenzeventig graden Celsius. Zoals de naam al zegt worden ze samen geperst waardoor het volume af neemt. Vaak hebben deze brokken een groter percentage aan koolhydraten zoals granen. In de maag zinken de brokken en vallen ze uit elkaar.

Geëxpandeerde brokken

Geëxpandeerd brok ligt qua eigenschappen tussen geëxtrudeerd en geperst brok. Het is zwaarder dan geëxtrudeerd brok maar lichter dan geperst brok, etc.

Voordelen en nadelen van de brokken

Wat zijn nu de voor- en nadelen van ieder type brok. Vroeger was extruderen nodig om de verteerbaarheid van de koolhydraten, de granen, te verhogen. Tegenwoordig worden granen vooraf bewerkt en maakt het dus niet uit. Een nadeel van de hoge temperatuur die bij extruderen gebruikt wordt is dat vetten bij verhitting boven de honderd graden kraken. Hierdoor kan de stofwisseling van je hond nadelig beïnvloed worden. Een ander nadeel is dat deze brokken in de maag gaan drijven en niet zo snel uit elkaar vallen. Dit kan de kans op maagtorsie verhogen. Farmfood heeft een filmpje gemaakt waarin ze het testje laten zien.

Als je nieuwsgierig bent naar je eigen brok kun je het makkelijk na doen. Aan de andere kant bevat geperst brok over het algemeen meer koolhydraten en minder vlees dan de andere types. Dit is voor honden dus moeilijker om te verteren. Daarnaast is het aantal calorieën per gram het zelfde, maar weegt geperst brok meer. Hierdoor mag je hond er minder van eten. Dit betekent minder ontlasting, maar ook een minder vol gevoel. Vooral voor honden die toch al makkelijk dik worden is dit lastig.
Het is vooral belangrijk om goed naar je hond te kijken. Glimt zijn vacht? Heeft hij geen last van bijvoorbeeld oorontstekingen, jeuk of stank uit de bek? Is de ontlasting mooi stevig? Dan doet hij het waarschijnlijk heel goed op de brokken die je hem nu geeft. Als hij echter kwaaltjes heeft waar de oorzaak niet van te achterhalen is kan het goed zijn om andere brokken te proberen. Deze website geeft per brok de ingrediënten weer en tot welk type ze behoren.

Brokken combineren met KVV

Geef je KVV aan je hond, en combineer je dit met hondenbrokken? Dan wordt veelal brokken dat uit elkaar valt (geperst en sommige soorten geëxpandeerde brokken) aangeraden, omdat de manier van verteren vergelijkbaar is.

Reacties zijn gesloten.